lördag 23 oktober 2021

 Fredag 211022 Castro Verde – Entradas – Castro Verde

När vi går upp vid 07:30 är det bara 11 grader varmt ute och inne i Homer har vi plus 15. Lite smått kyligt både ute och inne! Björn tar på långbyxor för att gå ut med Errol på morgonpromenad och Eva sätter på värmefläkten en stund i Homer, medan frukost tillreds. Errol blir som ung på nytt av den svala temperaturen, ”äntligen lite bättre väder”, säger han!

Snart nog kommer solen fram och värmer upp oss. Det blåser idag också och temperaturen går upp till 24 grader under dagen, men nordvinden gör att vi kan ta en skådarutflykt som innefattar promenad med Errol. Fint! Vi åker först ut till vår lilla barragem vid Horta da Nora. Den skådningen blir kort, för där är ganska så lite liv och rörelse. Vi räknar in 12 arter bara!

Vi drar vidare till Entradas och parkerar, som vanligt vid Vattentornet. En Tornfalk gör en tjusig uppvisning för oss, som en välkomsthälsning. Vi strövar iväg ut på grusvägarna, i riktning mot barragemen intill. Här känner Errol igen sig och kan strosa fritt omkring. Han vet precis vilken väg vi kommer att gå!

En grupp med fåglar lättar från fälten lite längre fram. Vi lyfter våra kikare och minsann det är 15 st Stortrapp som kommer flygande, för att sedan gå ner för landning på ett annat fält. Vilken uppvisning!

Vi spanar ut över barragemen och får genast syn på 4 st Bronsibisar, några födosöker i vattenbrynet och de övriga står och halvsover på stranden. Vilken överraskning; vi har inte träffat på Bronsibisar här i Alantejo. De brukar vi skåda utåt kusten.



På dammbröstet står 4 stycken Svarta Rödstjärtar och knixar; en Kungsfiskare pilar förbi som ett blått neonljus och några Sköldpaddor simmar i vattnet samt solar på stenar. Idag stannar vi länge och spanar åt alla håll, medan Errol vilar sig i skuggan under Eucalyptusträden. Fågelskådningen får härmed gott betyg i kvalitet och lite lägre i kvantitet (25 arter). Men, kvalitet står ju definitivt högst!

Mycket nöjda strosar vi tillbaka till Homer, som väntar vid Vattentornet.



Errol är fortsatt pigg och rask på eftermiddagen! Idag nöjer han sig inte med godis-sök i parken; nej han vill gå en promenad också! Ok då, men det får bli en kort sväng. Det går bra, tycker Errol!




Igår fick vi ett par finska grannar, som vi känner igen från tidigare år här på campismon. Vi får en pratstund med dem på blandad finska/engelska. Mannen pratar lite knagglig engelska och hustrun endast finska. De stannar här 1 månad och åker sedan vidare till Algarve-kusten där Olhao och Fuzeta är deras favoriter. De är mycket trevliga och dessutom bor de i en Hymer; dock betydligt större än vår lille Homer; så vi tillhör ju samma familj kan vi säga!

John skickar bilder från Skellefteå där han får skotta fram ytterdörren för att komma in. Det har kommit snö! Kul för barnen i alla fall!

Kvällen blir kylig så fort solen försvinner, så vi tar ett glas vin och löser korsord inne i Homer. Sedan tar matlagning vid och ikväll blir det fläskkotlett med stekt potatis och sallad. Tv-programmet ”O preco certo” (= det rätta priset) roar oss under tiden. Utvalda personer ur publiken ska gissa rätt pris på olika varor och övrig publik är djupt engagerad, ropar, tjoar och viftar till hjälp. I mitten av programmet kommer alltid någon underhållningsartist och då rusar publiken fram och dansar för fullt. Alla har naturligtvis munskydd på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...