söndag 5 december 2021

 


Söndag 211205 Andra Advent Castro Verde – Entradas – Nossa Senhora de Araceli – Castro Verde

Soligt väder idag och det verkar bli ca 14 grader varmt, men väldigt blåsigt!

Vi beslutar att göra en söndagsutflykt, som naturligtvis innehåller fågelskådning. Vi börjar med att åka ut till Entradas och promenera till barragemen, som vi brukar göra. När vi parkerar Homer vid Vattentornet, ser vi att en fåraherde som vi känner igen sedan tidigare, sitter vid en mur och vilar sig. Vi vet att han kan prata tyska, så vi går fram till honom för att byta några ord. Han upplever att fågellivet har avtagit betydligt på senare år. ”För 10 år sedan såg jag Stortrapp och andra fåglar överallt på stäpperna. Det är jägarna som skjuter dom”, säger han. Kanske är det så, eller beror det på att han är 10 år äldre och inte så uppmärksam längre?

Nåväl, vi går vidare till barragemen och skådar in några Vadare, många småfåglar och sköldpaddor förstås. Vi räknar inte in några nya arter, men enas om att det är en härlig dag för utflykter!

Vi beslutar oss för att åka vidare över stäpperna och tar vägen via Sao Marcus de Ataboiera. 


Vi hinner bara åka en liten bit så får vi se 14 st Stortrapp, som spatserar på
en åsrygg. Vi stannar genast Homer och njuter genom våra kikare av den ståtliga synen! Idag får vi också se mängder med Rovfåglar! Det verkar vara perfekt seglarväder för dom idag! Vi räknar in 6 st Tornfalk, 11 st Röd Glada och 7 st Ormvråk. Utmed vägen får vi äntligen se två Rödhönor, som yrar iväg från vägkanten ut över fältet! De brukar vara vanligt förekommande på stäpperna, men de här två var våra första för i år!

Nej, nu vill vi inte alls åka hemåt! Vi fortsätter mot byn Salto och bestämmer oss för att åka till Nossa Senhora de Araceli. Ara Celi betyder ”Himlens altare” på latin. Det är ett kapell som ligger beläget högt upp på toppen av berget Monte de Salto. Historien säger att det under den romerska och muslimska perioden låg ett vakttorn här, vilket är förståeligt, för utsikten är milsvid åt alla håll!


Numera gör man årligen, i augusti
månad, en pilgrimsfärd hit och bär Jungfru Maria runt kapellet, med hopp om att få ett bra jordbruksår! Vi njuter länge av den vidunderliga utsikten här uppifrån. Det är svårt att se sig mätt på den!







När vi väl kommer hem till boplatsen igen, under eftermiddagen, har våra vänner från Nederländerna precis anlänt! Hurra; Rob, Toss och lilla Sienna är äntligen här! De står dessutom som närmsta granne med oss! Nu blir det återseendets kramar och ”resprat” förstås!

Men, sen måste ju Homer-Zlatan utmana det holländska damlaget på en match! Sienna är inte sen att svara upp! Vi rusar iväg ut till vår fotbollsplan, lika ivriga allihop!

Minsann; damlaget håller måttet och spelar på hög nivå, trots sina korta ben! Men, Homer-Zlatan slår dock damlaget vad gäller intensitet och uthållighet; då Sienna med jämna mellanrum lägger sig ner på planen och ”tar minuter”. Nåväl, matchen blir lång och spelarna gör riktigt bra ifrån sig! Nöjda går vi hem och enas om att det känns fint att turneringen är igång igen! Nu kan Englands lag få ansluta när som helst!



Efter den här hårda matchen är Errol faktiskt lite trött under kvällspromenaden, så vi kortar av den lite grann! Vi måste ändå gå bort till våra uggle-träd, men det visar sig inte vara en enda Hornuggla hemma ikväll! Kan dom redan vara på jobbet?

Vi går hem till kvällens matlagning och ikväll äter vi upp det sista av den tyska sillen, potatis, ägg och sallad, bröd, brie-ost och en god öl därtill! Det är en smaskig Advents-middag!

2 kommentarer:

  1. Vilken spelare ni har med er 😊
    Håller på Svensk laget jag 👍

    Maritha

    SvaraRadera
  2. Hahaha 😂 Homer-Zlatan är absolut den borne vinnaren ✌️

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...