lördag 19 februari 2022

 Lördag 220218 Castro Verde

Denna veckan har nästan helt gått i måltidens tecken:

Redan på söndagen bjuder Christine in oss till sen-lunch, kl 14 på Bratwurst, Nurnberger Wurst och bröd, tillsammans med övriga internationella gänget. Solen skiner så skönt och vi får en fin eftermiddagslunch tillsammans. Som avslutning bjuds det på kaffe, kaka och portvin. Vi förhåller oss mestadels tysta, eftersom samtalen främst hålls på nederländska, fast vid inslag av det tyska språket hänger vi på!




Klockan 13 på måndagen är det sedan dags för Christines avskedsfest, även om hon inte flyger förrän den 26 februari. Jadå, det blir som vanligt en middag med tyska, rejäla portioner! Först bjuds vi en underbart 
god Tomatsoppa, därpå följer en smakrik Gulasch som serveras med Rödkål och Pasta. Som avslutning får vi kaffe och Pastel de Nata. Vädret tillåter oss att avnjuta måltiden utomhus, även om det blåser nordliga vindar och en del moln som täcker solen emellanåt.




Rätt var det är dyker ”Ronaldo” upp (vår fotbolls-dribblande vän), som en objuden gäst! Han inrättar sig under vårt bord och får faktiskt smaka en liten köttbit också. Vi är självklart helt proppmätta efter denna tyska måltid och sitter nu bara kvar och småpratar, fram till fotbollsdags. ”Ronaldo” avböjer dock spelet idag, för han har bara lilla, löptiken Kira i åtanke nu. Han drar alltså iväg på viktigare uppdrag!


Ronaldo

På onsdagen samlas vi för ytterligare en avskedsmiddag. Nu är det belgarna Hermine och Émile som bjuder. Idag serveras vi först tonfisk-rörefylld tomat med sallad till. Huvudrätten är en kycklinggryta med kall vitlökssås till samt bröd. Till avslutning serveras kaffe och god kaka. Så sitter vi åter där under mestadels nederländskt samtal och får flika in när samtalen ibland går över till tyska. Några engelska meningar blir det också, när Hermine får översätta från nederländskan.




Under veckan dyker det upp en svensk husbil. Det visar sig vara Helen och Göran, med hundarna Chica och Ninja. Vi träffades för två år sedan på färjan mellan Varberg och Grenå. Nu dyker de alltså upp här och är nyfikna på vårt Castro Verde. Under en god fm-fika får vi en pratstund. Vi resonerar om besökta platser i Portugal, om praktiska husbilsting och mycket mer!

Trots alla middagar hann vi dock göra en fågelskådningstur! Vi far iväg ut till vattentornet i Entradas och går vår vanliga promenad till barragemen, hela tiden spanandes efter fåglar. Errol lufsar på i sin takt, som vanligt. Vi har en fin skådarpromenad och kan räkna in ett 25-tal arter. Allra mest njuter vi av Helena-Astrilderna, som håller till i buskarna nere vid barragemen. Vi får även en ny art för denna resa, för i dammen simmar några Skedänder. När vi sedan åker vidare mot Sao Marcus de Ataboeira, får vi en fin uppvisning av en Svartvingad Glada, som ryttlar så fint över en bäckfåra, helt nära vägen. Det är en fin avslutning på vår tur!


Idag klockan 13, när Bombeiros-sirenen tjuter, samlas vi resterande 6 vänner för den svenska avskedsmiddagen. Dock är den ju inte särskilt svensk, utan snarare portugisisk! Vi instruerar våra vänner hur en Bifana ska ätas och sedan hugger vi in. Entradas-vinet smakar utmärkt därtill. Christine kan inte låta bli att komplettera med varsin liten pizza-slice, men den slinker ner den också. Efter en stund vankas det kaffe och Queijadas (nästan som en mazarin, fast den är fylld med en röra av mald mandel och ost).




Som vanligt blir vi sittande i samtal, dock mestadels på tyska och lite engelska, ända till 15:30 då det är dags för fotbolls-turneringens finalmatch! Spelarna är taggade till tusen och idag spelar de mot Tyskland, Nederländerna och Sverige på en och samma gång! Spänningen är olidlig, men självklart tar Homer-Zlatan hem storvinsten! Hollands damlag erövrar dock sin efterlängtade guldboll och äntligen behöver hon inte lämna den ifrån sig när matchen är över!


Bästa vännerna och bästa fotbolls-spelarna!

Därefter packar vi våra grejer och gör oss klara inför morgondagens avfärd!

Sammanfattningsvis har vi nu varit i Portugal och mestadels i Castro Verde i 5 månader, så nu vill vi flytta på oss för att utforska mer av Spanien. De här 5 månaderna har varit annorlunda än våra tidigare vistelser här. Vi har knappt fått mer än en halv dags regn på hela tiden och det har varit mycket soligt. Dock upplever vi att det varit kallare i år. Den pågående pandemin har självklart också påverkat denna vistelsen. Vi har inte haft någon julfest eller nyårsfest i Campismons tv-rum. Vi har såklart begränsat våra aktiviteter, på så sätt att vi undvikit konserter, utställningar osv. Vi saknar också en del vänner, som av olika anledningar inte varit här. 

Dock är vi oerhört tacksamma och glada över att vara tillbaka i "vårt andra hem", spela vår hund-fotboll, umgås med de vänner som varit här! Vi har även lärt känna och fått några nya vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...