söndag 17 oktober 2021

 

Lördag 211016 Castro Verde

Dagen startar med ett morgonsnack med Ann, Ed och en nybadad Chouff. Han har tagit sitt dagliga dopp i fontänen i Parque Liberdade, som avslut på sin boll-lek. Stundens samtalsämne halkar in på höns. Det visar sig att vi har ungefär samma positiva upplevelser som f d hönsägare och skrattar gott åt våra ”höns-minnen”.

Nu drar vi ut på sta´n för att ta en Errol-promenad som även inkluderar fika. Vi överraskas av att det är marknad utmed halva gågatan. Det är alltid roligt att kika på vad som erbjuds till försäljning, även om vi inte gör några inköp idag. Istället slår vi oss ner på ett ute-café utmed marknadsgatan för att studera Castro Verdes folkvimmel och det är livligt en sådan här marknadsdag!




När vi sedan strögar vidare träffar vi på en portugisisk flicka, som vi känner igen från ett möte på vår boplats. När hon var där pratade vi en kort stund och hon klappade om Errol länge. Hon berättar att hon går sista året i skolan. Klassen behöver pengar till en resa och därför säljer hon lotter idag. Vi köper naturligtvis en lott och småpratar en stund. Hon undrar om vintern i Portugal är som en varm vinter i Sverige. Eva förklarar att vintern här är som vår sommar i Sverige! Hon ser lätt förskräckt ut, ”oj vad ni måste tycka att det är varmt här nu, när det är 28-30 grader!” Jadå, vi tycker det är varmt och skönt! Så skiljs vi åt och hon kontaktar oss vid eventuell vinst av en bit lammkött eller en korg med matvaror.



Idag klarar Homer-Zlatan med lätthet sin 10 minuters match för det är ju inte klart solsken och bara 25 grader på eftermiddagen. Han springer som en blixt på riktigt långa bollar!



Medan Homer-Zlatan pustar ut efter avklarad match, ägnar sig Björn åt bokläsning och Eva cyklar ut till Horta da Nora för fågelskådning. Ett 25-tal arter räknas in. De är sedvanliga vadare, änder, hägrar, rovfåglar och småfåglar, såväl som åsnorna och så sköldpaddorna som vilar på stenarna i sjön.

På eftermiddagen kommer Ann och Ed förbi, lätt runda under fötterna, efter en god måltid i Castro Verde. ”Har ni varit ute hela da´n” undrar Eva? ”Nej, det är ju ni som inte har varit hemma”, svarar Ann. Vi har alltså gått om varandra! Nu rör sig samtalet om barn och barnbarn samt känslan med avstånd när vi är på resande fot. Vi är eniga om att avståndskänslan känns mest för de som är i hemlandet.

Ikväll kan Eva och Errol gå en lite längre promenad, eftersom det inte är något hotande solsken. Vi strosar runt på Errols favoritställen och han är mycket nöjd!

Kvällen ägnas åt korsordslösning samt provning av det röda Entradas-vinet. Vinet är klart godkänt! Lite senare värmer vi bröd/olja i stekpannan med potatis/tonfisk-röra, sallad därtill. Vi njuter!

2 kommentarer:

  1. Blir ju lite avis när jag läser och ser de fina bilderna 😊
    Vi längtar tills det blir de graderna i Hjo 👍

    SvaraRadera
  2. Ja vi njuter varje dag! Men, ni verkar dock ha en fin höst i Hjo också!

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...