söndag 21 november 2021

 Söndag 211121 Silves – Estombar – Silves

Dagen börjar med solsken, så det är bäst att vi utnyttjar förmiddagen till en utflykt, för under eftermiddagen lovas det regnskurar!

Sagt och gjort! Vi vill inte åka så långt, så vi väljer parken Fontes de Estombar, ca 1 mil bort från boplatsen. Fontes betyder källor på portugisiska och Estombar är staden som ligger alldeles intill.

Fontes de Estombar är en parkanläggning, nära Rio Arades flodmynning. Här finns iordningsställda picnic-platser med bord och bänkar, grillmöjligheter, en amfiteater samt fysiska träningsredskap. Fontes de Estombar har även ett historiskt ursprung med lämningar efter en vattenkvarn i anslutning till de naturliga källorna, samt husrester från 1400-talet. Källorna används idag till vattenbassänger där man kan bada.


Men, här finns också strövstigar som går utmed vattenfåran och leder ända ut till Rio Arads flodmynning. Här väljer vi att vandra för att få oss lite fågelskådning till livs. Just nu är det ebb, så det borde finnas lite Vadare! Vi ser Rödbena och Skogssnäppa, men de är ändock få i antal och övriga Vadare finns för långt ut för att identifieras med handkikare. Däremot får vi äntligen se flera flockar med Helena-Astrilder i buskarna runtomkring oss. Vi har väntat så på att få möta dessa vackra små raringar! Hurra, så glada vi blir!


Errol tycker det är alldeles för varmt för att gå långt, så vi vänder så småningom och går tillbaka till parken. Vi sätter oss intill bassängerna, som just nu är tomma på vatten och njuter av varsin Silves-apelsin. Errol vilar i skuggan. Vi ser nu att mörka hotfulla moln närmar sig, så det är nog dags att åka hem till boplatsen igen!

Precis när vi kommit hem drar det in ett åskväder, så det var en god planerad utflykt idag!

Eva och Errol tar en kvällspromenad, förbi Castellet och vidare ner till Rio Arade. Det är en härlig promenad med branta gator, både uppför och nerför.



Vi har dessutom turen att få en fin uppvisning av en Kungsfiskare, som följer floden länge. Den lyser så vackert blå i sin neonfärg!

2 kommentarer:

  1. Underbart att se alla fina foton och läsa om alla fina fåglar 🐦
    Tackar så mycket för att du delar er fina vistelse ❤

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...