tisdag 21 december 2021

 


Tisdag 211221 Castro Verde – Ourique – Castro Verde

Väderprognosen lovar ”hyfsat” väder idag, blåst, skurar och ca 17 grader. Helt ok för att göra en utflykt med Christer och Marianne!

Vi åker till den lilla staden Ourique, där de inte varit tidigare. Här stod det berömda slaget 1139, då den portugisiske prinsen Afonso Henriques styrkor besegrade den muslimska Almoravid-styrkan.

Idag är det svårt att hitta en parkering i den lilla staden! Det var värst så mycket bilar överallt; men till slut får även Homer en plats, dock ända nere vid busstationen.

Så promenerar vi iväg uppför den branta ”Apelsin-gatan”, som leder upp till den gamla delen av staden. Högst upp på gatan ser vi en man som säljer frukt och oliver från sin bil. Det passar oss perfekt för vi har slut på våra oliver! Vi köper ett kilo gröna oliver för 4 euro.





Sedan vandrar vi vidare till Utsiktsplatsen, allra högst upp i Ourique, med den milsvida utsikten åt alla vädersträck. Idag står det en vakt vid ingången och begär att få se våra Vaccinationspass. Bra att vi har dem i mobilerna. Vi måste även sätta på oss munskydden. Sen får vi komma in! Man håller just på att färdigställa julfirande med olika aktiviteter; julgranar, isbana, tomtestuga, scen och sittplatser. Vi strosar runt en stund och kikar på iordningsställandet.



Vi fortsätter ner till den vackra kyrkan Misericordia, med sin fina utsikt över staden och sedan vidare tillbaka genom den gamla stadsdelen och passerar det lilla torget med Cinemateatro och Klockstapeln. Vi avslutar vårt Ourique-besök med en fika på ”Apelsin-gatan”. Det smakar gott innan vi far hemåt igen!

Under denna utflykt har Errol fått kontakt med tre olika beundrare! Först är det en herre som kommer körandes i sin bil, men stannar intill Errol och så vevar han ner rutan, sträcker ut sin arm för att klappa och prata med vår fyrbening. Medan vi sedan sitter och fikar, kommer det först en äldre kvinna som stannar för att säga några ord till Errol och klappar honom en lång stund. Därefter kommer en yngre kvinna ut från cafét, stannar vid Errol och börjar prata både med honom och oss; på engelska. Hon berättar att hon också har en labrador, en flicka, som ligger kvar i bilen. Så berättar hon att just nu letar boende i Alentejo, för att flytta hit, från norra Portugal. ”Ja, så här är det att vara populär”, konstaterar Errol!

När vi väl är hemma på boplatsen igen, börjar de riktiga skurarna att dra in över oss. Det blir ingen fotbollsmatch idag heller, tyvärr Homer-Zlatan! Trist, men inget att göra åt!

2 kommentarer:

  1. Åh så mysigt det ser ut 😊
    Apelsin trädet är ju fantastiskt 🍊
    Underbara julprydnader och en fin utflykt 😊

    Maritha

    SvaraRadera
  2. Ja vi hade tur, för på eftermiddagen kom regnskurarna!

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...