torsdag 6 januari 2022

 Onsdag 220105 Trettondagsafton Castro Verde – Beja – Castro Verde

Idag verkar vädret lämpa sig bra för en gemensam utflykt tillsammans med Christer och Marianne. Det är ingen värme precis. Vädret bjuder på växlande molnighet och en kall vind, men i solen är det väl ändå ca 15 grader varmt.

Vi åker till staden Beja, för att visa bror och svägerska Bejas historiska center inklusive Castell. Vårt första stopp blir Pousadan. Åh nej, vi får såklart inte komma in på grund av Covid-restriktionerna! Pousadan släpper endast in hotell-gäster med ett negativt covid-test.

Vi får vandra vidare mot historian. Nästa stopp är det stora regionala muséet. Åh nej, muséet är stängt! Vandringen får fortsätta genom de smala gränderna bort till Hospitalet Misericordia. I ena änden av Hospitalet finns ett litet kapell, med en trädgård utanför. Äntligen hittar vi en öppen sevärdhet! Först kikar vi runt i trädgården där det finns en utställning med Julkrubba och andra ”julfigurer”.







Kapellet håller öppet och en guide kommer ut i trädgården för att bjuda in oss på en visning. Vi är inte sena att tacka ja! Guiden pratar engelska, som tur är! Han berättar att det var de rika människorna som lät bygga kapellet åt de fattiga människorna under 1400-talet. Alla väggarna är guldfärgade och på en gavel finns 3 st stora målningar. Guiden berättar att det målningarna gjordes under flera olika tidsepoker av flera konstnärer. Därför syns Jesu födelse samtidigt som även Jesus korsfästelse är målad på samma tavla. En tavla föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet, men där finns även en man som skriver med en fjäderpenna och på en annan tavla syns även en modern klocka. Tidsepokerna är verkligen blandade! På alla tre målningarna finns det också homosexuella par avbildade. Homosexualitet var förbjudet på 1400-talet, men ingen kunde förbjuda konstnärerna att placera dem på tavlorna! Vi tackar sedan guiden för den fantastiska visningen av det lilla, lilla kapellet och så går vi vidare.

Castellet måste självklart också besökas! Precis när vi kommer stänger de dock muséet och tornet, för några timmar. Vi har visst lite otur med sevärdheterna idag!



Efter detta vandrande behöver vi verkligen få något i magarna! Vi slår oss ner på ett litet café och beställer smörgås och kaffe. Det smakar fint, så här efter några timmars strövande! Nu får vi nya krafter att fortsätta tillbaka till vår väntande Homer.



Idag kommer vi hem precis till fotbollstiden! Laget står och väntar på oss! Nu blir det snabba ryck ut på planen! Vi spelar nu matcherna på vår orginalplan, där det inte finns några buskar för Hollands damlag att gömma sig i! På så vis blir det mycket fart och fläkt i matchen! Idag kommer det en ung portugisk vovve in på planen, förd av två små flickor. Homer-Zlatan bryr sig inte det minsta om intrånget, men Hollands damlag rusar skällande fram till inkräktaren för att skrämma bort honom från matchen! De små flickorna blir vettskrämda, skriker i högan sky och tappar kopplet! Eva får rycka ut och rädda situationen, hämta hunden och återbörda den till flickorna som blir så tacksamma. Så släpar de inkräktaren av planen och bort därifrån! Matchen fortlöper och även idag går vinsten till Homer-Zlatan!

Frampå kvällskvisten kommer Phil och Sandra över till Homer, medförande rött vin och en stor hemlagad Risotto! Men, innan måltiden får avnjutas håller Gin-clubben sitt möte i glättig anda! På agendan idag står utprovning av hörhjälpmedel, i form av en hushållsrulle att tala i, alternativt att hålla mot örat. Båda sätten visar sig fungera bra!

Under kvällen avhandlas även våra tidigare, gemensamma resor samt huruvida Schubert kan kallas för klassisk musik eller populärmusik. Ja diskussionsämnena flödar fritt ända till efter midnatt! Till slut måste vi ändå bryta upp och komma i säng! Nu tackar vi varandra för en härlig kväll och säger Boa Noite!




2 kommentarer:

  1. Sitter här och ler när jag läser 😊 Härliga upplevelser och diskussioner där genier slår sina kloka ihop 😊
    Gin klubb......där hade vi velat vara med Gin älskare som vi är 🍸
    Hälsning från ett vintrigt Hjo// Maritha

    SvaraRadera
  2. Ni är så välkomna att bli medlemmar! Vi får starta en underdivision på hemmaplan😉

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...