onsdag 12 januari 2022

 Tisdag 220111 Castro Verde

Morgonen startar med dimma och drypande fukt, men framåt 11-tiden orkar solen pressa bort dimmolnen och det blir en fantastiskt fin sommardag, med ca 18 grader varmt!

På väg till morgonens toalettbesök gör Eva en ny bekantskap; en Månhornsbagge! Den rör sig så sakta på marken och den är riktigt stor; ca 2,5 cm och den är utrustad med ett vackert horn. Den lever av spillning från boskap. Månhornsbaggen finns framförallt i Sydeuropa, men enstaka fynd har gjorts i södra Sverige.


Eva och Errol följer med Christer och Marianne på en gemensam promenad, som är ny för oss alla.
Björn får stanna hemma hos Homer och läsa, eftersom hans knä inte tillåter några längre vandringar.

Vår promenad börjar med att hälsa på tre av Hornugglorna, som sitter i varsitt träd och sover. Sedan lämnar vi staden och går ut mot Monte da Quinta, som är ett semesterboende med självhushåll. Nu under rådande pandemi är stället stängt!

Vi får nu vandra i ett underbart vackert landskap, med böljande kullar och vida vyer. Solen strålar över de gula fälten med blommande Getoxalis, som nu öppnar sina blomklockor helt mot solljuset. Det är bedövande vackert!




När vi vänder tillbaka mot Castro Verde, kommer vi att passera kullen där zigenarna/romerna bor. De har nu fått små, nybyggda hus (gissningsvis av kommunen) som bildar en liten by. Där är fullt av liv! Det puttrar och ryker ur stora grytor när kvinnorna lagar mat utomhus. De vinkar och ropar ”bom dia” till oss när vi passerar. Barnen leker och tittar med stora ögon på oss, men säger ingenting. Lösa hundar springer överallt och några vill förstås undersöka Errol. Hästar står bundna lite varstans. Polisen är på plats och språkar med männen. Ja, det är fullt av liv och rörelse i den lilla byn!

En äldre portugisisk man är på plats och gör upp affär för att köpa en unghäst. Priset verkar vara överenskommet, för nu går mannen iväg med hästen framför oss, på samma väg tillbaka mot Castro Verde. När mannen sedan vill svänga av vägen och gå mot sin gård, vägrar hästen att följa med. Den vill väl förmodligen gå tillbaka hem igen. Förhoppningsvis får väl mannen med sig hästen hem till sin gård till slut!


Under eftermiddagens solnjut kommer Christine och ger Eva ett paket med Apfelstrudeltee. ”Prova det här teet och berätta vad du tycker om det”, säger Christine. Teet provas och det smakar som ”julafton” och ”pepparkaka”. Recensionen meddelas tillbaka till Christine.

Dagens fotbollsmatch blir varm, kort och tuff! Det är varmt för spelarna! Homer-Zlatan gör en riktig vurpa, så Eva blir alldeles orolig! Men, han reser sig genast upp och spelar vidare! Sienna gör också bra ifrån sig! Båda spelarna är helt slut och slänger sig ner i ”the pressroom” för att pusta ut!



Ikväll löser vi färdigt ett korsord och det går galant med hjälp av ett glas Capataz. Kvällens måltid består av en bit fläskfilé, en hamburgare, stekt potatis, sallad, bröd och lite vin. Supergott!



2 kommentarer:

  1. Åh vilken stilig bagge 😊
    Så underbart det ser ut på er vandring, synd att inte Björn klara det 🙄
    Maritha

    SvaraRadera
  2. Ja det är lite trist att Björn inte kan gå några långa promenader längre, men vi gör det bästa av det.

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...