lördag 22 januari 2022

 Torsdag 220120 Isla Cristina (Spanien) – Faro (Portugal)

Vi tillåter oss att ligga kvar i bädden lite längre idag, för morgonen är mörk och dimmig. Solen kommer sedan för att tränga undan dimmolnen och dagen blir åter strålande vacker!

Christer och Marianne skyndar ut för fågelskådning, medan vi softar och är lite sena med vårt frukostätande. Eva och Errol tar en kortare skådarsväng senare på förmiddagen. Vi får se en vacker uppvisning av en Fiskgjuse som ryttlar över sitt offer, för att sedan dyka ner som en pil mot vattnet, men får komma upp igen utan någon fiskelycka! När vi kommer tillbaka till ställplatsen sitter det en jättestor papegoja, en Blågul Ara, på en elledning och ”gör gymnastik”! Den gnager med jämna mellanrum på ledningen, vilket kanske kan bli hälsovådligt för den! Tyvärr är den svår att fotografera, för det sitter stängsel som hindrar Eva från att komma tillräckligt nära den. När Eva står och beundrar Aran kommer kvinnan från receptionen fram. Hon berättar att Aran bor i området intill ställplatsen. Den flyger fritt och brukar komma hit för att visa upp sina konster. Dock förstör den väldigt mycket med sin kraftiga näbb. ”Titta här! Vi har nyligen satt upp träskyltar med information och Aran har nu demolerat dem allihop”, säger receptionisten. Ja, det stämmer, skyltarna har onekligen decimerats till halva storlekar! Men, Gojan är dock mycket vacker att se på!



Så är det dags att åka vidare igen, nu tillbaka till Portugal! Den här gången blir vi stoppade vid gränsen och får visa våra pass och vaccinationsbevis, sedan är det grönt ljus att åka vidare.

Nu ska vi guida Christer och Marianne till Quelfes, så de kan fylla på sin gas. Vi kör efter gps:en och nu blir vi inlurade på de mest hemska, supersmala vägar! De smala, smala vägarna är kantade av murar, stora stenar, kraftiga grenar som sticker ut och repar våra bilar. Till slut måste Eva stiga ut ur Homer och gå framför för att kontrollera bredden på vägen. Det känns som eländet aldrig ska ta slut! Men, allt har ett slut, så även dessa eländiga små vägar! Genomsvettiga och spända kommer vi äntligen fram till vår station, med våra husbilar utsmyckade med gröna kvistar som kilats fast under markiserna. Nu behöver vi pusta ut en stund och fylla på med smörgås-energi!

Sedan är vi redo för dagens slutmål! Nu får vi köra på fin och bred väg ända fram till långtidsparkeringen vid Faros flygplats, där vi ska stå över natt. Hit åker vi med viss regelbundenhet och vill nu visa Christer och Marianne ett fint stopp för fågelskådning på Ria Formosa. Precis som igår, ger vi oss genast ut på skådarpromenad. Vi har även tur att komma hit när det är ebb, för då får vi se gott om Vadare. Här får vi se Flamingos, Kärrsnäppor, Kustpipare, Evas favorit Storspov, Skräntärna, Kärrhök och många fler.



Errol tycker snart att det börjar bli alldeles för varmt att lufsa omkring i strålande sol. Ok, Eva och Errol vänder hemåt igen, medan Christer och Marianne fortsätter skådarpromenaden en stund till. När vi kommer tillbaka köper vi några kilo apelsiner av försäljaren som står utmed vägen. Vi måste såklart genast provsmaka när vi kommer hem och de här apelsinerna har en ljuvlig sötma och riklig saft! Så njutbara!

Errol får nu äta mat och vila sig en stund, sedan går vi ut igen på promenad. Nu promenerar vi över till ön Ilha de Faro, på den långa träbron. Björn hoppas såklart att vi ska få se Delfiner den här gången också, men sådan tur har vi inte! Vi går ner till sandstranden och beundrar ett yngre par, som står ute i det kalla Atlantvattnet! De står helt stilla och bara deras huvuden syns! De står där väldigt länge innan de kommer upp på stranden igen! Undrar just hur många grader det var i vattnet? Nu börjar människor att samlas här för att njuta av den vackra solnedgången. Vi stannar dock inte kvar, eftersom vi är hembjudna till Christer och Marianne på kvällsmåltid. Vi får skynda tillbaka hem igen!



Vi får en trevlig kväll tillsammans med våra grannar, god mat och gott vin!

2 kommentarer:

  1. Upplevelserik tur minsann!!!
    Härligt med solnedgången 🌅

    SvaraRadera
  2. Ja det var ett par intensiva dagar, men härligt!

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...