lördag 12 februari 2022

 Måndag 220207 Castro Verde – Portel

Vi har strålande sol och fint väder redan från morgonen. Efter frukost packar vi ihop oss för att starta vår lilla ”historie-semester” i Alentejo. Vi informerar i receptionen om vår resa, men att vi vill behålla vår boplats och därför lämnar lite grejer kvar. Så vinkar vi till våra vänner och drar iväg.

Vårt första mål är staden Portel, endast drygt 8 mil norr om Castro Verde. Portel är en liten stad med ca 5 500 invånare. Christer och Marianne hänger med oss en bit på vår resa, för att sedan fortsätta vidare till Extremadura i Spanien.

Vi åker direkt till stadens lilla ställplats (7 platser) och parkerar där. Ställplatsen är gratis, men här finns vatten och tömning. Vi kan inte stå i tryggare händer än här, med Bombeiros på en sida och GNR på den andra. Självklart finns här en ”Bombeiros-hund” av större modell. Han skäller på oss, men verkar inte så ung och energisk, utan lägger sig snart i skuggan och somnar! Strax efter oss kommer också Christer och Marianne. Nu äter vi lite lunch för att sedan ha energi till att ge oss ut i medeltiden.

Ställplatsen ligger helt nära centrum och det är ju bra, för upp till Castellet är det riktigt branta gator att streta uppför. Stadens namn Portel, kommer från ordet ”portal” och hänvisar till stadens norra ”entre”, beläget mellan två kullar. Staden beboddes under medeltiden av morer och araber.






Castellet är medeltida och byggdes under 1200-talet. När portugiserna krigade mot morerna tog befolkningen skydd innanför castellets murar och vissa bostäder blev sedan kvar där. Nu finns endast murarna kvar och själva vakttornet.




Vi vandrar helt själva inom borgen och går även runt uppepå murarna, för att beundra den fantastiska utsikten därifrån. Errol kan strosa fritt i sin egen doft-historia.




Därefter går vi till Turistinformationen och får en fin karta över Portel och dess omgivningar. Det var ju lite omvänd ordning kanske, men det är ju också roligt att läsa och titta på kartan i efterhand.

Efter några timmars strövande i den genuina, mysiga, lilla staden går vi till vår boplats och njuter varsin kopp kaffe och nyinköpta wienerbröd, på en parkbänk intill. Därefter överraskar vi Homer-Zlatan med en fotbollsmatch på gräsmattan! Nu blir han allt rejält överraskad och glad. Han ger järnet, som vanligt!

Efter lite vila, får vi sedan ta en kvällspromenad med vår fyrbening. Vi går ner till ett grönområde intill, där han kan strosa fritt och uträtta alla sina nödvändigheter. Sen är det redan dags för kvällsbestyren.

Ikväll värmer vi en färdig potatis/korv-omelett, sallad, ost och bröd därtill samt en god öl förstås! Sen är det snart nog tack för idag och godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...