måndag 21 februari 2022

Måndag 220221 Mérida

Innan vi ger oss ut på promenad i romartiden, ringer vi till Camping Costa de Levante (strax norr om Valencia) och bokar en plats till på onsdag. Nu när karnevalstiden närmar sig vill vi vara säkra på att ha någonstans att bo.

Mérida har ca 55 000 invånare, men den historiska staden med alla utgrävningar ligger centralt samlat, helt nära vår ställplats. Staden grundades år 25 f. Kr, för att skydda passagen över Guadiana-floden. Staden kallas också för ”Lilla Rom”, vilket vi förstår efter den här dagens vandringar.

Förmiddagen ägnas åt en gemensam romersk promenad. Vi strosar nerför Santa Eulalia-gatan fram till Plaza de Espana. Inte långt därifrån ligger Alcazaba – den äldsta muslimska befästningen på den iberiska halvön. Den byggdes på 900-talet e. Kr. Väggarna är nästan 3 meter tjocka och 10 meter höga. En imponerande byggnad med andra ord!




Alldeles nära ligger nu El puente romano – romarbron, som är hela 792 m lång! Den är endast tillgänglig för gående. Bron sträcker sig över Guadiana-floden. Den byggdes från början i två delar, men restaurerades under 1600-talet till en enda bro, efter en flodvåg som delvis fördärvade den.




Ja, nu är förmiddagen gången, våra tre lunch-magar börjar knorra och Björns knä säger ifrån. Alltså går vi hem till Homer för en stunds mat-intag och vila.

Eva vill dock fortsätta att vandra i romartiden och lämnar därför herrarna hemma en stund. Björn har lite huvudvärk, är frusen och har ont i sitt knä. Errol tycker det är tokvarmt för nu är det 21 grader i solen.

Först av allt blir det ett par inköp! På Panderian köper Eva färskt bröd och två kakor. Därefter blir det besök hos en grönsakshandlare för att inhandla 1 kg gröna oliver.


Nu kan romartiden börja! Första besöket blir Templo Diana. Under romartiden dominerade templet ett stor torg, som också var stadens centrum och den huvudsakliga mötespunkten för invånarna. Staden hette då Augusta Emerita (därav namnet Mérida). Här hände allt som var viktigt! Politiska beslut fattades, domarväsendet och finansmakten hade sina herresäten här. På torget skedde all handel såväl som offer till gudarna. Templet är så vackert och så stort!



Sedan går vandringen vidare till de arkeologiska utgrävningarna av stadsdelen Moreriá. En tomt på 12 000 kvm som visar delarna av en hel stadsdel med romersk mur samt portar och gångvägar mellan husen. Helt fantastiskt!


Därefter går promenaden till Arco de Trajano – som ursprungligen delade staden från söder till norr och även var ingången till ett Forum. Bågen byggdes över Cardo Maximus, en av huvudvägarna i staden. Arco de Trajano är hela 14 m hög och 6 m bred. Mycket imponerande!




Det sista besöket för dagen blir Templo de culto imperial – det kejserliga kulttemplet. Det byggdes för att synliggöra kejsarmakten och möjliggöra för invånarna att visa sin dyrkan av kejsaren och hans familj.



Nu är även Eva nöjd med romartiden och går hem till Homer för att få en kopp kaffe med nyinköpt kaka. Tyvärr har nu Björn fått frossa och mer huvudvärk! Det här bådar inte gott! Han får ta tabletter och vila på soffan under filten! Nu hoppas vi att Björn mår lite bättre imorgon, när vi reser vidare. Det är tur att vi är två chaufförer! 

2 kommentarer:

  1. Eva jag läser alla dina fina inlägg och njuter av berättelser och foton 😊
    Så tråkigt att Björn är krasslig, hoppas han snart är pigg igen 🙏 Hälsa så gott 🥰
    Jag har varit i Javéa som ligger längs kusten söder om Valencia. Bodde på Villa Jansson och vandrade i omgivningarna bl.a vandrade vi upp till Montgo 😊 Åk dit om ni har möjlighet 👍 Kram från ett snöigt Hjo ❣

    SvaraRadera
  2. Tack Maritha! Javéa ska vi kolla in på kartan!

    SvaraRadera

  Fredag 220304 Costa de Levante Nu har vi boat här på campingen Costa de Levante ända sedan 220223. Vädret har varit omväxlande sol, värme ...